WAT DOEN WE?

Vraag je aan een kind in Nederland wat het door de week doet dan is de kans groot dat het antwoord is: “gewoon naar school”. Zo vanzelfsprekend is het in Nederland. In Zambia ligt dit antwoord minder voor de hand. Zeker als het gaat om voortgezet onderwijs of een vakopleiding.

De Stichting Friends of Nyanje heeft als doel fondsen te werven voor studiebeurzen voor Zambiaanse studenten. Onderwijs is een essentieel onderdeel in de strijd tegen armoede, onderontwikkeling en analfabetisme. Veel ouders doen alle moeite om hun kinderen de middelbare school te laten volgen. De studiebeurzen helpen de ouders om hun kinderen na de lagere school een vervolg opleiding te geven. Veel leerlingen die een middelbareschool opleiding hebben gevolgd hebben inmiddels hun diploma gehaald. Ook studenten die een opleiding volgen tot verpleegkundige of leraar kunnen een beroep doen op de stichting. Er is inmiddels ook een student afgestudeerd als arts en nu werkzaam in een afgelegen Zambiaans ziekenhuis.

De stichting heeft enige jaren geleden besloten een aantal beurzen voor leerkrachten ter beschikking te stellen. Zij kunnen zo een aanvullende cursus/ opleiding volgen om hun kennis te verbreden en zo beter toegerust voor de klas te staan of leiding te geven aan de school. Op deze wijze hoopt de stichting dat deze leerkrachten aan de school verbonden blijven. En als ze vertrekken voor verbetering van hun positie, kunnen ze hun kennis elders inzetten

 

Naast beurzen heeft de stichting financiële ondersteuning gegeven bij de aanschaf voor schoolmeubilair, dat lokaal geproduceerd werd. Ook het boren van een waterput voor de school is door de stichting gefaciliteerd. Al deze bijdragen helpen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

De beurs is een bijdrage aan de totale kosten van de studie. De resterende kosten worden door de familie gedragen. De stichting werkt nauw samen met het lokale comité in Nyanje. Zij beoordelen de aanvragen, controleren de prestaties en of de student daadwerkelijk is ingeschreven bij een school of college. De samenwerking tussen de stichting Friends of Nyanje en het lokale comité is goed. De communicatie is o.a. dankzij internet verbeterd, waardoor er sneller gereageerd kan worden op vragen.